czwartek, 21 lutego 2013

Mazurek grysikowy


Mazurek grysikowy to nic innego jak biszkopt z masą przygotowaną na bazie kaszy mannej, polany gorzką czekoladą. Przepyszny ! Mi akurat zabrakło mleka, więc nadzienie przygotowałam z połowy porcji i jego warstwa wyszła dość cienka, ale w przeszłości robiłyśmy go z ilością podaną w przepisie i mazurek wychodzi jeszcze lepszy ! :)

Składniki:

-na biszkopt:
5 jajek
1 (lub mniej) szklanki cukru
1 szklanka mąki

-na nadzienie
1 litr mleka
10 kopiastych łyżek kaszy mannej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
4 żółtka
3/4 szklanki płatków migdałowych
opcjonalnie sok z 1/2 cytryny

70 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Na biszkopt, ubijać jajka z cukrem, bardzo długo, aż piana będzie dość sztywna i będzie miała jasny kolor. Stopniowo dodawać mąkę delikatnie mieszając. Prostokątną blachę natłuścić, posypać bułką tartą i wylać do jej masę biszkoptową. Ciasto piec ok. 40 min w temp. 170st. (wbijać patyczek i sprawdzać, czy ciasto się do niego nie przykleja). Wyjąć z pieca i ostudzić.

2. Przygotować nadzienie. Mleko z kaszą manną gotować na średnim ogniu, aż ta zgęstnieje(uważnie pilnować, aby nic się nie przypaliło!). Dodać cukier i masło, zdjąć z ognia i mieszać aż się rozpuści. Dodać żółtka, a na koniec płatki migdałowe oraz ewentualnie sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić nadzienie do ostygnięcia.

3. Na biszkopt wyłożyć masę. Rozpuścić gorzką czekoladę i polać wierzch mazurka. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej dłużej, aby nadzienie dobrze osiadło na biszkopcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz