piątek, 25 stycznia 2013

Pani Walewska

Wbrew pozorom podczas ferii wcale nie ma tak wiele wolnego czasu. Ja osobiście robię więcej niż zazwyczaj, ale i znajdzie się czas na odpoczynek przy pieczeniu ciasta. Przez ograniczone możliwości wyjazdu z domu na jakiekolwiek zakupy, w większości przygotowywałam znane już Wam ciasta z pewnymi modyfikacjami. Dziś jednak wzięłam się za siebie i już wrzucam przepis na pyszny przekładaniec. Warstwa ciasta kruchego, dżem, beza, migdały i krem budyniowy..;)

Składniki:

+spód:
ok. 500 g mąki
5 żółtek
4 łyżki cukru pudru
190 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

+beza:
5 białek
szklanka cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

+słoik dżemu porzeczkowego
  100 g płatków migdałowych

+krem:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
5 płaskich łyżek mąki pszennej
150 g masła

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki do przygotowanie spodu wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy ręcznie lub  robotem kuchennym. Schłodzić ciasto w lodówce podczas przygotowywania bezy. Białka ubijać na prawie sztywną pianę, cały czas mieszając na bardzo szybkich obrotach dodawać stopniowo cukier aż piana będzie zupełnie sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze ok.1 min.

2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto na spód wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części, połowę rozwałkować na całej powierzchni formy, rozsmarować je połową dżemu porzeczkowego, następnie wyłożyć połowę porcji bezy i posypać 50 g płatków migdałowych. Tak samo postąpić z pozostałymi składnikami. Piec w temp 180 st przez ok 40 min, obie blachy jednocześnie lub jedna po drugiej.

3. Przygotować krem. Żółtka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, a następnie dodać jeszcze 1/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzewać. Przygotowaną masę wmieszać do gotującego się mleka i energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia masy. Odstawić budyń z kuchenki do ostygnięcia. Masło ucierać na puch i stopniowo dodawać do niego masę budyniową.

4. Gotowe placki przełożyć kremem i schładzać przez ok. 2 godziny przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz