sobota, 19 stycznia 2013

Eklerki z kremem pâtissière

 Prawdziwe francuskie eklerki z przepisu z książki Laduree, czyli słynnej paryskiej cukierni, wyszły przepysznie, polecam.:)

Składniki :

-na krem
400 ml pełnego mleka
1 łaska wanilii
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
-na ciasto
120g mąki
100 ml pełnego mleka
100 ml wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
80 g masła
4 jajka

Przygotowanie:

1. Zrobić krem. Przeciąć laskę wanilii na pół i nożem wyskrobać z niej ziarenka. Mleko wlać do garnuszka i dodać do niego wanilię. Powoli podgrzewać . W tym czasie jajka ubijać z cukrem aż do uzyskania jasnego koloru, dodać mąkę. Do gorącego mleka przelać masę jajeczną. Podgrzewając, dokładnie mieszać , aż krem zgęstnieje. Zdjąć go z ognia, pozostawić do ostygnięcia na 10 min, a następnie dodać masło i wymieszać je w krem. Gdy dokładnie wystygnie, wstawić do lodówki przykryty folią.

2. Przygotować ciasto do eklerek. W rondelku zagłosować mleko, wodę, sól i masło . Zdjąć z ognia. Dodać mąkę i bardzo energicznie wymieszać. Dodawać po jednym jajku, najlepiej mieszając mikserem.

3. Rozgrzać piec do 180 st. Masę na eklerki przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką zakończoną gwiazdką (lub okrągłą). Wyciskać, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, podłużne ok 7 cm paski. Piec wszystko przez 30 min, na złoty kolor.

4. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia . Krem wyjąć z lodówki i przełożyć do rękawa cukierniczego z wąską końcówką. Najpierw przebijać nią eklerki z obu stron, a następnie wypełniać kremem . Posypać z wierzchu cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. Dzięki, tego szukałam. Czy do kremu same żółtka, a do ciasta całe jaja? A mąką jaka, tortowa?
    Eklerki w polskich cukierniach są dalekim wspomnieniem tych, które robiła babcia z prawdziwą wanilią. Te z opisu przypominają babcine.

    OdpowiedzUsuń