niedziela, 6 stycznia 2013

Muffiny orzechowe



Mają baardzo dużo orzechów i nie są za słodkie. Polałam je sosem karmelowym oraz gorzką czekoladą, spróbujcie;)
Składniki :

2 jajka
2/3 szklanki cukru
130 g masła
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka kakao
40 g orzechów włoskich
40 g platków migdałowych
20 g pestek z dyni
30 g pestek słonecznika
(ewentualnie inne ulubione orzechy np. nerkowca)
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1. Ubijać jajka z cukrem. W międzyczasie rozpuścić masło w rondelku. Dodać do jajek i cukru, wlać mleko i mieszać . Większe orzechy porozkrajać nożem , a następnie wszystkie dodać do pozostałych składników . Na koniec wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie rozrobić.

2. Piec rozgrzać do 170 st. Przygotować metalową formę na 12 muffinek. Do otworów włożyć papilotki, a następnie wypełniać je do 2/3 wysokości masą. Babeczki piec przez ok. 15-20 min

3. Ewentualnie ozdabiać roztopioną gorzką czekoladą i sosem karmelowym.


1 komentarz: