czwartek, 3 stycznia 2013

Jagodzianki


Te jagodzianki wyszły cudownie ! Jutro piekę kolejne !:) Znikły bardzo szybko, nie są zbyt słodkie, smak akurat. Zróbcie koniecznie.

Składniki:

1/2 szklanki mleka
40 g świeżych drożdży
ok. 650 g mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
4 duże jajka
300 g masła

400 g jagód (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki cukru pudru

rozkłócone jajko

Przygotowanie:

1. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże, odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesypać mąkę, cukier i sól. Dolać mleka z drożdżami, a następnie wbijać po jednym jajku. W między czasie rozpuszczać w rondelku masło. Dodać je do ciasta i wyrabiać bardzo dokładnie, aż będzie jednolite, w razie potrzeby podsypać mąką, tak aby się nie kleiło do rąk. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 2 godziny.

2. Jagody, jeżeli mrożone odmrozić i odcedzić, dodać do nich cukru pudru. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, i rozwałkować je na duży prostokąt o grubości ok. 7 mm.  Pokroić go na kwadraty o boku 6 cm. Do środka wkładać po jednej łyżce nadzienia z jagód i każdą jagodziankę zalepiać w kształt koperty, zlepiając ze sobą wszystkie rogi. Układać na blasze, pozostawiając trochę miejsca pomiędzy bułeczkami (wyjdą 2 blachy). Pozostawić je pod przykryciem jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 

3. Nagrzać piec do 170 st. Jagodzianki posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Piec ok 15-20 min, po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, 
a następnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz