Słodki i chruuupiący crunch na bazie płatków migdałowych oraz dodatku pestek słonecznika i migdałów. Bardzo smaczna przekąska, której przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 min. Przepis z książki Elizy Mórawskiej z moimi dodatkami:)
Składniki:
120 g masła
1,5 łyżki golden syropu lub miodu
130 g cukru
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/4 łyżeczki cynamonu
180 g płatków owsianych
40 g pestek słonecznika
40 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Piec nagrzać do 190 st. Masło, syrop lub miód oraz cukier podgrzewać w rondelku, aż wszystkie składniki się połączą oraz cukier całkowicie się rozpuści. Dodać przyprawy, płatki owsiane, pestki słonecznika oraz połowę płatków migdałowych. Płaską blaszkę wysmarować masłem, a następnie przełożyć do niej przygotowaną masę. Posypać z wierzchu pozostałymi migdałami i piec ok.15-20 min. Crunch wyjąć z pieca, bardzo dokładnie ostudzić i pokroić w kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz