piątek, 18 stycznia 2013

Karmelki z solą morską



Karmelki wychodzą pyszne. Lekko solone. Niestety najlepiej wychodzą, gdy posiadamy syrop kukurydziany, który można zakupić np. w Kuchniach Świata, produkt jest bardzo trudno dostępny na polskim rynku, gdyż pochodzi z Ameryki. Zastępujemy go ewentualnie golden syropem, który można przygotować w domu z tego przepisu. Ważna jest również temperatura podczas przygotowywania karmelków, dlatego bardzo przyda się nam termometr kuchenny. Jest więc trochę komplikacji, ale warto!

ps. Pakując karmelki dla przyjaciół, włożyłam je do pierwszego ładniejszego pudełka,na które trafiłam przeszukując kuchnię. Okazało się, że było to pudełko z Paryża, na nim znajdowała się naklejka, mówiąca, co w nim było. Otóż napis brzmi Caramels au beurre sale, czyli prawie dokładnie to, co przygotowałam.. przypadek?;)

Składniki:

1 szklanka śmietanki 36%
1/2 łyżeczki soli
1/2 (lub mniej) łyżeczki ziaren prawdziwej wanilii
4 łyżki masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki syropu kukurydzianego lub golden syropu

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlać śmietankę oraz 2 łyżki masła, podgrzewać aż masło się roztopi. Dodać sól i wanilię. Odstawić. W międzyczasie przygotować niewielką prostokątną formę lub np. plastikowe pudełko na żywność, wyłożyć je folią do żywności i wysmarować delikatnie masłem.

2. W drugim rondelku zagotować syrop oraz cukier, wszystko doprowadzić do temperatury 155 st. Następnie zdjąć syrop z ognia i dodać do niego śmietankę z masłem. Energicznie i dokładnie wymieszać i ponownie podgrzewać do uzyska temperatury 127 st.  Natychmiast zdjąć masę z ognia. Powinna być ona już w kolorze karmelowym. Dodać 2 kolejne łyżki masła, dobrze wmieszać.

3.  Przelać masę na karmelki do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki na 20 min. Po schłodzeniu wyjąć z formy i pokroić na małe kwadraty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz