środa, 16 stycznia 2013

Cytrynowe kwadraty


Bardzo fajne ciasto. Słodko- kwaśne, więc można jeść dużo i się nie zasłodzić :)

Składniki :

150 g mąki
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli
110 g masła

1 cytryna
200 g cukru
3 łyżki soku z cytryny
3 duże jajka
4 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej
szczypta soli
50 g masła

Przygotowanie:

1. Na spód: masło ucierać z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Dodać sól oraz mąkę. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy. Piec w 180 st przez ok 25 min, na złoty kolor.

2. W tym czasie przygotować cytrynową warstwę. Całą cytrynę przekroić na ćwiartki i zmielić bardzo dokładnie w robocie kuchennym , ewentualnie blenderem. Dodać cukier, wbijać po jednym jajku. Roztopić masło w rondelku i dodać je do masy, a następnie wlać sok z cytryny, dodać szczyptę soli, a na koniec mąkę. Dokładnie wymieszać. Wylać na upieczony spód (masa będzie płynna) i piec jeszcze kolejne 25 min w 160 st.

3. Po wyjęciu z pieca pozostawić do ostygnięcia, pokroić w kwadraty i posypywać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz