sobota, 29 grudnia 2012

Sernik z białą czekoladą i migdałami


 Ostatnio bardzo gustuję w sernikach, nie wiem co na to moja rodzina, ale pokornie zjadają, co im przyniosę;) Tak więc to jest kolejny, mój. Daję mniej cukru, za to słodyczy dodaje mu biała czekolada. Polecam zjeść z jakimś dobrym dżemem wiśniowym.

Składniki:

3/4 szklanki śmietanki 36%
4(5) czubate łyżki cukru pudru
300 g serka mascarpone
700 g twarogu trzykrotnie zmielonego
200 g białej czekolady
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki ciepłej wody

60 g płatków migdałowych
dowolne ciasteczka czekoladowe na spód

Przygotowanie:

1. Ubijać śmietankę na wysokich obrotach, gdy będzie prawie sztywna dodawać po łyżce serka mascarpone, a następnie twarogu. Wmieszać cukier puder. W kąpieli wodnej rozpuszczać białą czekoladę.
Lekko ostudzoną dodać do masy serowej.

2.W okrągłej tortownicy wyłożyć ciastka czekoladowe, tak aby przykryć cały jej spód. W szklance wymieszać żelatynę wraz z wodą, odstawić na 2 minuty, a następnie dodać do masy, dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Płatki migdałowe smażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieją. Gdy ostygną, posypać nimi wierzch sernika. Ciasto wstawić do lodówki na conajmniej 5 godzin ,a najlepiej całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz