niedziela, 2 grudnia 2012

Zupa dyniowa z pomarańczą i batatem


Ta zupa wyszła na prawdę znakomicie! Pomarańcza i imbir nadają jej zupełnie nowego odcienia, tak że smak jest niepowtarzalny. Zamiast zwykłego ziemniaka dodałam również jego słodką odmianę, czyli batata, który jest znacznie większy, pomarańczowy i lekko słodkawy w smaku. Świetna zupka na rozgrzanie:)

Składniki:

2,5 l wody
1 duża marchewka
1/2 dużej cebuli
mały por
1 pietruszka
1/2 selera
1 łyżka soli

1 duży batat
ok. 400 g (już obranej) dyni
50 g masła

1 pełna łyżeczka imbiru suszonego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sok z połowy pomarańczy
starta skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

1. Przygotować bulion warzywny. Gotować w posolonej wodzie marchew, cebulę, pora, pietruszkę oraz seler, do czasu aż warzywa zmiękną i powstanie żółty rosół, 1,5-2 h.

2. Obraną dynię i batata pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać masło, smażyć warzywa przez kilka minut, a następnie wlać tyle bulionu, aby je przykrył. Dusić na średnim ogniu przez 30 min, aż dynia i batat dobrze zmiękną.

3. Zawartość patelni przelać do reszty ciepłego bulionu. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem, na jednolity krem. Cały czas podgrzewając zupę, zetrzeć do niej skórkę pomarańczową, wycisnąć sok z pomarańczy, doprawić imbirem oraz papryczką. Posmakować i ewentualnie dosolić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz