czwartek, 29 listopada 2012

Drożdżówka z jagodami


Drożdżówka zawsze smakuje, mamy w domu wiele różnych przepisów na jej pieczenie. Ten akurat jest moim ulubionym, wychodzi prawie zawsze. Pamiętajcie tylko, aby nie rozgrzać mleka zbyt mocno, ponieważ wtedy drożdże nie uaktywnią się i ciasto nie wyrośnie. Z resztą nie powinniście mieć problemu.;)

Składniki:

50 g świeżych drożdży
375 ml mleka
200 g cukru (lub mniej)
2 jajka
szczypta soli
50 g masła
ok. 700 g mąki

300 g jagód (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
1 pełna łyżeczka cynamonu
skórka z połowy pomarańczy

masło i bułka tarta do wysmarowania formy
1 białko

Przygotowanie:

1. Lekko podgrzewać mleko z drożdżami na małym ogniu, dodać dwie łyżki cukru i mąki, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Zaczyn drożdżowy przelać do miski, mieszając dosypywać mąki. Dodać jajka, sól. Roztopić masło, kiedy ostygnie, wlać do masy i bardzo dokładnie wyrabiać. Gdyby ciasto było zbyt klejące się, dodać mąki.

2. Ciasto przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 1,5 h.
Przygotować nadzienie. Jagody wymieszać z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny oraz skórką pomarańczową.

3. Gdy ciasto urośnie, przekładać je na obsypany mąką blat. Rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Wyłożyć na nie jagody, pozostawiając wolne brzegi. Ciasto zwinąć w rulon, a następnie przekroić na mniej więcej 8 równych części.

4. Piec rozgrzewać do 180 st. Prostokątną lub kwadratową blaszkę wysmarować masłem oraz posypać bułką tartą. Układać w niej obok siebie okrągłe ruloniki ciasta, z wierzchu posmarować białkiem. Piec przez ok.  30 min. Drożdżówkę podawać posypaną cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz