wtorek, 4 grudnia 2012

Apfelstrudel

Obecnie prawie codziennie robię jakieś jabłkowe ciasto. Wypróbowuję różne szarlotki, dziś padło na struclę z jabłkami. Nie jest trudna, słodka i kwaśna za razem :) Naładowana owocami, mi osobiście bardzo smakuje. 

Składniki :

1 jajko
200 g mąki
3 łyżki oleju
1/3 szklanki wody
szczypta soli

50 g roztopionego masła (do posmarowania ciasta)

30 g rodzynek (opcjonalnie)
50 g płatków migdałowych
130 g ciasteczek owsianych lub maślanych
70 g cukru pudru
50 g  masła
sok z jednej cytryny
1,5 łyżeczki cynamonu
70 g cukru białego
1,2 kg jabłek np. Szara Reneta 

cukier puder do posypania 

Przygotowanie:

1. Zrobić ciasto. Wymieszać ze sobą jajko, olej, wodę, sól, dosypywać mąki. Dobrze wyrobić, przykryte ciasto wstawić do zamrażarki na godzinę.

2. Przygotować nadzienie. Ciasteczka pokruszyć, na małym ogniu podsmażać na patelni z masłem oraz płatkami migdałowymi, dodać cukier puder. Gdy zawartość patelni się zarumieni, zdjąć z ognia. 

3. Obrać jabłka, przekroić na pół, wyciąć gniazda i kroić w ok. 1 cm paski. W misce wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem oraz cynamonem. Dodać rodzynki. 

4. Nagrzać piec do 190 st. Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozwałkowywać je na blacie posypanym mąką na jak największy i jak najcieńszy prostokąt. Posmarować roztopionym masłem. Posypać ciasteczkowo-migdałową mieszanką, następnie wyłożyć na nie jabłka. Ciasto zawijać w dość duży rulon, zakleić na końcach. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę i piec ok 30 min. Po wycięciu posypać cukrem pudrem.

*Można rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia, wtedy nie ma problemów z przenoszeniem strucli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz