wtorek, 18 grudnia 2012

Wołowina z czosnkiem i pomidorkami koktajowymi


Już po powrocie z wyjazdu. Opowiem przy innej okazji trochę więcej, jak wygląda świąteczny Wiedeń, a jest przepiękny, ale tym razem pozostawiam tylko przepis i uciekam nadrabiam zaległości. Wołowina bardzo dobra, pamiętajmy tylko o odpowiednim czasie jest wysmażania, można jeść razem z ryżem lub czymkolwiek chcemy : )
  Składniki:

500 g polędwicy wołowej
10 pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
świeży tymianek
oliwa z oliwek 
2 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżki startego parmezanu
kilka garści ruccoli
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso pokroić w cienkie plasterki. Czosnek posiekać w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, podsmażać na niej czosnek, po 2 minutach dodać przekrojone na pół pomidorki. Smażyć przez kilka minut na średnim ogniu.

2. Na drugiej patelni, również na oliwie z oliwek, podsmażać wołowinę. Doprawić ją solą i pieprzem. Gdy mięso się już zarumieni, dodać ocet balsamiczny oraz pomidorki z czosnkiem. Jeszcze chwilę smażyć i zdjąć z ognia. (Pamiętać, aby nie smażyć wołowiny zbyt długo, ponieważ będzie twarda). Posiekać świeży tymianek i dodać do do mięsa (ok. 1,5 łyżki)

3. Przełożyć do większej miski, wymieszać z ruccolą, ilość wg uznania i posypać parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz