środa, 12 grudnia 2012

Tort Sachera

To taki przedsmak mojej jutrzejszej wyprawy.. Czas na kolejną smaczną podróż do Wiednia, stolicy również pełnej tradycji kulinarnych, kawiarnianych, a w tym okresie również świątecznych. Wiedeń jest obecnie przepełniony straganami z najrozmaitszymi bombkami, ozdobami, małymi prezentami na nadchodzące święta. Niepowtarzalny klimat, już nie mogę się doczekać. Poza tym wszelkie mniejsze i większe kawiarnie istniejące już od wielu, wielu lat. Takie jak Hawelka, Demel czy Hotel Sacher, w którym można spróbować chyba najsłynniejszego, oryginalnego Tortu Sachera z 1832 roku. To moja wersja, wzorowana na przepisie Pierra Herme. Do napisania w przyszłym tygodniu!:)

Składniki:
200 g czekolady
125g masła
10 białek
8 żółtek
140 g cukru pudru
szczypta soli
125 g mąki
70 g migdałów w płatkach
8 łyżek dżemu morelowego
niecała szklanka naparu z czarnej herbaty

+glazura czekoladowa
150 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki śmietanki 36%

Przygotowanie:

1.Czekoladę pokroić na małe kawałeczki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopić masło. Utrzeć żółtka trzepaczką, wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą.

2. Białka ubić z solą na sztywną pianę i , stopniowo dodając cukier, ubijać na sztywną pianę. Cały czas mieszając dodawać masę czekoladową do piany, aby masa była puszysta. Przesianą mąkę dosypywać partiami do reszty składników, dokładnie mieszać. Na koniec dodać migdały.

3. Nagrzać piec do 180 st. Okrągłą formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać do niej czekoladową masę. Piec 45 min. 

4. Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszać aż dokładnie się rozpuści. Kiedy glazura będzie miała jednakową konsystencję odstawić do ostygnięcia. 

5. Ciasto wyjąć z pieca i dokładnie ostudzić, następnie przekroić na dwa cieńsze placki. Oba nasączyć czarną herbatą. Dolny placek wyłożyć dżemem morelowym, przykryć wierzchnią warstwą. Dokładnie okryć przygotowaną glazurą. Schładzać w lodówce przez 2 godziny (lub mniej).




1 komentarz: