czwartek, 20 grudnia 2012

Piernikowe muffinki

 Właśnie upiekłam babeczki na jutrzejszą wigilię szkolną. Muffinki jak zwykle to bardzo prosta i dobra opcja. Zawsze można je ślicznie ozdobić, jak tylko chcemy. A ich piernikowy smak od razu przywołuje atmosferę świąt. Jutro w końcu wolne ! Jak nastroje?:)

Składniki:

2 jajka
60 ml oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki maślanki
70 g pierniczków
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru trzcinowego
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki żytniej
60 g gorzkiej czekolady
40 g płatków migdałowych
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

1. Jajka, mleko, olej, maślankę wymieszać. W drugiej misce przygotować mąki, cukier, sól, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Pierniczki włożyć do plastikowego woreczka i kruszyć je, waląc np wałkiem kuchennym, na drobny proszek. Czekoladę drobno posiekać.

2. Do mokrych składników dosypać suche, mieszając dodać rozkruszone pierniczki, czekoladę, migdały oraz skórkę cytrynową. Dokładnie mieszać. Masę przelewać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec w temp 180 st przez 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć z pieca i dać im ostygnąć.

3. Po ostygnięciu można udekorować masą z serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem cukru pudru, lukrem lub roztopioną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz