niedziela, 9 grudnia 2012

Pierniczki

Kto sam ich nie piecze, nie wie, co to prawdziwe święta. Zapach przypraw, miodu i innych składników pierniczków tworzą w domu magiczną atmosferę. Uwielbiam ten wieczór, kiedy zasiadamy do ich ozdabiania. Znoszę wszystkie swoje ozdoby, kolorowe barwniki i mam mnóstwo nowych pomysłów. Co prawda po połowie porcji mam już zupełnie dość, jestem zmęczona i utaplana w lukrze, ale od czego jest młodsza siostra, która jak ja na początku ma mnóstwo zapału..?:) Z tej porcji wychodzi na prawdę dużo pierniczków, więc uprzedzam, że będzie dużo słodkiej roboty!

Składniki:

1 kg mąki
3 łyżki kakao
200 ml śmietany 18%
3 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
8 żółtek
3 białka
400 ml miodu
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 kostka masła

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem:
1. Kakao wymieszać z mąką. Śmietanę połączyć z sodą, odstawić, aby się uaktywniła. W rondelku wymieszać miód z przyprawami, zagotować, następnie roztopić w nim masło.

2. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, później dodawać po jednym żółtku. Do mąki wlać miód z przyprawami, następnie ubite jajka. Na koniec śmietanę. Wszystko dokładnie ugniatać, jeżeli ciasto za bardzo się klei dosypać mąki.

3. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić je na 24 h w chłodne miejsce.

W dniu pieczenia:
1. Ciasto posypać mąką, rozwałkowywać partiami na stolnicy na grubość ok 3 mm. Wycinać kształty, ewentualnie podsypywać mąką. Piec 7-12 min w 180 st.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz