piątek, 7 grudnia 2012

Tarta z mascarpone i owocami


Najłatwiejsze i najlepsze ciasto. Wiele osób prosiło o przepis na coś prostego z mascarpone(którego szczerze mówiąc nadużywam.. ;) ), no więc proszę bardzo! Dziś próbkę przyniosłam do szkoły i podobno bardzo smakowało, więc wrzucam przepis bez żadnych obaw. Wciąż cierpię z powodu braku świeżych owoców leśnych, więc korzystam z mrożonych lub dżemów. Latem na tej tarcie najlepiej smakują truskawki i maliny. W tym roku mieliśmy w domu takie okresy, że to ciasto pojawiało się na stole codziennie, ale jak widać jeszcze się nie znudziło.;) Można je przygotować z bardziej słodkim lub tradycyjnym kruchym spodem. Dzisiejsze było na słodszym, aczkolwiek prawie zawsze robię z tym drugim. Sami zdecydujcie!

Składniki:

I słodki spód:
2 żółtka
1 niecała szklanka cukru
ok. 230 g mąki
180 g masła (o temp. pokojowej)
szczypta soli

II tradycyjne kruche ciasto na spody:
250 g mąki
180 g masła (o temp. pokojowej)
1 niepełna łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru
1 żółtko
50 ml mleka

200 ml śmietanki 36%
400 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru

ulubione owoce na wierzch, najlepiej świeże lub mrożone, ewentualnie dżem typu frużelina

Przygotowanie:

1. I ciasto: Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodawać żółtka, sól na koniec mąkę, wyrobić. Rozłożyć w większej formie do tart lub innej, dowolnego kształtu, wstawić do lodówki na 40 min. (Może wyjść więcej ciasta, niewykorzystane można przechowywać w zamrażarce na kolejny raz, lub przygotować dwie mniejsze tarty)
II ciasto: Masło ucierać na gładko, dodać sól, cukier, żółtko i mleko. Stopniowo dodawać mąkę. Dalej postępować jak wyżej.

2. Nagrzać piec do 170 st. Nakłuwać wyjęty spód z lodówki widelcem, kiedy lekko się ogrzeje, piec przez 25 min na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć do ostudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Ubijać śmietankę na wysokich obrotach, kiedy będzie powoli sztywnieć, dodawać stopniowo cukier puder, uważać żeby nie przebić śmietany! Cały czas mieszając, dodać ser mascarpone, mieszać aż krem będzie jednolity. 

3. Na ostudzony spód wyłożyć krem, a następnie wyłożyć wybrane przez siebie dowolne owoce.


3 komentarze:

  1. A jeśli używa się owoców mrożonych, to po prostu trzeba je wcześniej rozmrozić i tak zwyczajnie wyłożyć na masę serową? Czy np podsmażyć czy coś w tym rodzaju?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, koniecznie wcześniej rozmrażamy i odcedzamy z wody:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję, przepis jest wspaniały, tak jak i pozostałe:)
    Zuzanna H.

    OdpowiedzUsuń