czwartek, 6 grudnia 2012

Drożdżówka z malinami i serkiem mascarpone



Drożdżówki są zawsze najlepsze :) Dlatego robię duuużo różnych wariacji, sami również próbujcie! Ta jest z malinami, niestety mrożonymi.. kolejny minus zimy. Ale nie można rezygnować przecież z pysznych ciast ! 
Najlepsza jest rano na śniadanie z ciepłym mlekiem, nie zabierze Wam  dużo czasu, więc do dzieła !:)

Składniki:

ciasto drożdżowe z tego przepisu

400 g malin
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru
3/4 szklanki płatków migdałowych

masło i bułka tarta do przygotowanie formy
1 białko
cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

1. Zagnieść ciasto wg. przepisu, odstawić do wyrośnięcia. Maliny wymieszać z cukrem pudrem. Migdały podsmażać na suchej patelni, aż lekko zbrązowieją.

2. Po co najmniej 1,5 h ciasto przekładać na posypany mąką blat. Rozwałkować na duży prostokąt o grubości 1-1,5 cm. Ser mascarpone rozsmarować po jego powierzchni, pozostawiając wolne krawędzie, posypać cukrem. Następnie rozłożyć na nim maliny, na koniec równomiernie posypać migdałami.

3. Rozgrzać piec do 170 st. Większą formę do ciasta (dowolnego kształtu) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto zawinąć w duży rulon. Zakleić jego końce. Przekroić na ok 11 kawałków, ułożyć je w formie. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 15 min. Wierzch ciasta posmarować białkiem. Piec przez 40 min, aż drożdżówka ładnie się zarumieni. Po wyjęciu z pieca ostudzić i posypać cukrem pudrem.



1 komentarz: