sobota, 29 grudnia 2012

Pierożki twarogowe z wiśniami


Szybko nadrabiam zaległości świąteczne i podaje przepis na jakże proste i smaczne pierożki z twarogu z wiśniami.;) Zwróćcie szczególną uwagę na lukier. Nigdy nie dodajemy w domu do niego wody, sam cukier puder i sok z cytryny . Wychodzi słodki, ale lekko kwaskawy i ma idealną konystencję. Smacznego :)

Składniki:

200 g masła
200 g mąki
200 g twarogu (3 razy zmielonego)
2 łyżki cukru pudru
dżem wiśniowy- najlepiej z całymi wiśniami

+lukier
sok z 1/2 cytryny
cukier puder

Przygotowanie:

1. Ucierać razem twaróg, masło oraz mąkę, dodać cukier. Rozgrzać piec do 160 st. Na obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto (ok 2mm) i podzielić je nożykiem na kwadraty o wymiarach 6x6cm  lub większe. każdy nadziewać 2 wisienkami (łyżeczką dżemu) i zamknąć po przekątnej. Piec przez ok. 20-25 min

2. Przygotować lukier. Wycisnąć sok z połowy cytryny i mieszając dodawać tyle cukru pudru, aż lukier odpowiednio zgęstnieje i stanie się biały. Po wyjęciu pierożków z pieca dać im ostygnąć, a następnie posmarować je lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz