niedziela, 23 grudnia 2012

Ryba po grecku

Nie mam za wiele czasu na pisanie na blogu w czasie świąt, ponieważ od rana do wieczora siedzę z mamą w kuchni, a to coś przygotowując, a to sprzątając. Pracy jest mnóstwo, bo Wigilia odbywa się u nas w domu, ale nie narzekamy, bo takie wspólne,  świąteczne gotowanie, to najprzyjemniejszy moment roku. Podaję przepis na naszą rybę po grecku, mam nadzieję, że niedługo uda mi się wstawić coś jeszcze..:)

Składniki:

3 duże marchewki
1 większy seler
2 cebule cukrowe
olej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki keczupu (lub więcej)
2 łyżeczki cukru pudru
sól , pieprz
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
1 kg filetu z dorsza( lub innej białej ryby ) doprawionego solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny
mąka do obtoczenia ryby

Przygotowanie:

1. Marchew i seler obrać i następnie kroić w cienkie słupki lub (mniej pracochłonne) zetrzeć warzywa na tarce z dużymi oczkami. Smażyć na dużej patelni aż zmiekną, używając oleju. Rybę pokroić w kawałki, posolić i popieprzyć. Dodać soku z cytryny. Wstawić do lodówki .

2. Cebule obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oddzielnej patelni, aż do zeszklenia. Warzywa połączyć, dodać do nich koncentrat, keczup, ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawić sporą ilością pipeprzu i solą, najlepiej smakować i sprawdzać , czy smak jest już wyraźny i nam odpowiada.

3. Wyjąć rybę z lodówki. Każdy jej kawałek delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni, a nastepnie dokładnie obsmażać filety z obu stron.

4. Przygotować większą miskę. Warstwowo układać w niej na przemian warzywa oraz rybę . Przechowywać w lodówce .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz