Składniki:
3 duże marchewki
1 większy seler
2 cebule cukrowe
olej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki keczupu (lub więcej)
2 łyżeczki cukru pudru
sól , pieprz
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
1 kg filetu z dorsza( lub innej białej ryby ) doprawionego solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny
mąka do obtoczenia ryby
Przygotowanie:
1. Marchew i seler obrać i następnie kroić w cienkie słupki lub (mniej pracochłonne) zetrzeć warzywa na tarce z dużymi oczkami. Smażyć na dużej patelni aż zmiekną, używając oleju. Rybę pokroić w kawałki, posolić i popieprzyć. Dodać soku z cytryny. Wstawić do lodówki .
2. Cebule obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oddzielnej patelni, aż do zeszklenia. Warzywa połączyć, dodać do nich koncentrat, keczup, ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawić sporą ilością pipeprzu i solą, najlepiej smakować i sprawdzać , czy smak jest już wyraźny i nam odpowiada.
3. Wyjąć rybę z lodówki. Każdy jej kawałek delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni, a nastepnie dokładnie obsmażać filety z obu stron.
4. Przygotować większą miskę. Warstwowo układać w niej na przemian warzywa oraz rybę . Przechowywać w lodówce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz