poniedziałek, 24 grudnia 2012

Makowiec świąteczny

Już za parę godzin zaczynamy Wigilię, szybko jeszcze piszę o naszym makowcu. Nasza rodzina potrzebuje zwykle powiększonych ilości, dlatego zawsze możecie zmniejszyć przygotowaną porcję. Uwielbiam makowce, warto czekać na nie cały rok. Z przygotowanych pięciu, zjedliśmy już trzy..:) Makowce są u nas dosyć wilgotne, mogą się rozpadać, ale sam smak jest niepowtarzalny:)
Poza przepisem chciałabym Wam złożyć również najserdeczniejsze życzenia z okazji nadchodzących Świąt, aby były one dla Was czymś więcej niż dniami wolnymi, prezentami czy też pysznym jedzeniem. Spędźcie je z najważniejszymi dla Was osobami, kochajcie i cieszcie się każdą wspólnie spędzoną chwilą. Mam nadzieję, że każdy z Was będzie w tych dniach najszczęśliwszą osobą na ziemi. Wesołych Świąt moi kucharze!:))

Składniki :
(na 5 makowców)

-masa makowa
1 kg maku
1 litr mleka
100 g platkow migdalowoch
10 suszonych moreli
7 suszonych sliwek
70 g orzechów włoskich
ewentualnie suszone figi, kandyzowana skórka z pomarańczy
1,5 szklanki płynnego miodu
- ciasto drożdżowe
2,5 szklanki mleka
60 g drożdży
1 jajko
5 żółtek
120 g masła
niecała szklanka cukru
ok. 1 kg mąki

Przygotowanie:

1. Masę makową najlepiej zacząć przygotowywać wieczór przed pieczeniem. Mak przesypać do dużego garnka i zalać zimną wodą. Czysty mak opadnie na dno, a to, co pozostanie i bedzie sie unosiło na wodzie, odlać wraz z całą wodą. Do maku dolać mleko. Zagotować, a nastepnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze godzinę. Wyłączyć palnik i pozostawić masę na noc pod przykrywką.

2. Następnego dnia rano, odcedzić mak na sitku. Zmielić go trzykrotnie w maszynce do mięsa . Przełożyć do dużej miski. Dodać migdaly, rozdrobnione orzechy. Suszone owoce bardzo drobno pokroić i rownież dodać do masy. Na koniec wlać miód, zamieszać i odstawić .

3. Przygotować ciasto drożdżowe. Mleko podgrzewać z drożdżami na małym ogniu.
Dodać cukier, jajko oraz żółtko. Mieszać trzepaczką, uważać, aby mleko nie było zbyt ciepłe, zdjąć z ognia. Przelać do miski, dodawać mąkę, wyrabiając ręcznie lub robotem kuchennym. Ciasto może lepić się do rąk, ale powinno być zwarte. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 h.

4. Drożdżowe ciasto po wyrośnięciu posypać mąką, podzielić na 5 (lub 4) równych części. Każdą z nich rozwałkować na cienki, dosyć duży prostokąt (najlepiej robić to na papierze do pieczenia). Wyłożyć warstwę masy makowej, pozostawiając wolne krawędzie . Zawijać dalikatnie w rulon, zakleić końce. Piec nagrzać do 170 st. Każdy makowiec można dodatkowo owinąć papierem do pieczenia, tak aby podczas pieczenia nie pękł i się nie rozpadł. Ułożyć makowce obok siebie na blasze. Piec przez od 40 min. Podawać polane lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz