niedziela, 4 listopada 2012

Zupa dyniowa


No to jeszcze przepis na zupę krem dyniowy. Zainspirowany rodzinnymi przepisami, którymi dzieliliśmy się podczas świąt. Tą zupę poleciła mi przygotować ciocia,  która również w tym roku odkryła uroki dyni.
Krem delikatny i gałka muszkatołowa rzeczywiście nadaje mu delikatnie innego, ciekawego posmaku. Ja przygotowałam zupę na bulionie warzywnym, ale świetną bazą jest też rosół z kury:)

Składniki:
2 litry wody
1 marchew
1 średnia cebula
1/2 selera
1 pietruszka
1/2 pora
łyżka soli
2 małe ziemniaki
ok. 450 g obranej dyni
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
pestki dyni do posypania

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy wodę, solimy. Wszystkie warzywa dokładnie obrać. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, marchew i pietruszkę na pół. Wszystko gotować ok. 1,5-2 h, aby warzywa zmiękły.

2. Po ugotowaniu zdjąć zupę z ognia i bardzo dokładnie zmiksować blenderem na krem. Jego kolor będzie soczyście pomarańczowy. Posmakować, czy ilość soli jest wystarczająca, ewentualnie dosolić i popieprzyć.
Dodać gałkę muszkatołową. Zupę podawać posypaną pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz