poniedziałek, 5 listopada 2012

Lasagne mięsno- warzywna



Wydaje się, że dużo z nią pracy. Wcale nie, nie przerażajcie się i nie zrażajcie. Wystarczy dobrze się zorganizować, a przygotowanie powinno zająć Wam może trochę ponad godzinę. Dodałam do tradycyjnej lasagne warstwę warzywną, aby była lżejsza. Możecie zmniejszyć również ilość sera. Danie wprost na weekendowy obiad.:)


Składniki:

makaron w płatach do lasagni na 6 warstw ( mi wystarczyło 18 płatów, ale ilość zależy od wielkości naczynia)
ok 350 g starkowanego żółtego sera np. edamskiego

-na farsz warzywny:
1 cukinia
1 duża papryka
1/2 dużej cebuli cukrowej
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

-na farsz mięsny:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego(+1 płaska łyżka soli, 2 kopiaste łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka zmielonego pieprzu, jajko)
3 ząbki czosnku
1/2 dużej cebuli cukrowej
1 słoik gotowego sosu bolońskiego ok. 450g
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
oliwa z oliwek
kilka liści świeżej bazylii

-na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz wmieszać do niego jajko. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek, dodać mięso, sos boloński, przecier pomidorowy, wrzucić posiekany w plasterki czosnek oraz cebulę. Dusić na średnim ogniu aż mięso nie będzie surowe. Na koniec dodać kilka listków świeżej bazylii. Ewentualnie jeszcze doprawić solą.

2. Posiekać cukinię i cebulę na cienkie plasterki, paprykę w paseczki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Najpierw podsmażać na średnim ogniu cukinię, po kilku minutach dodać resztę warzyw. Delikatnie osolić i opieprzyć. Warzywa powinny zmięknąć i lekko się zarumienić.

3. Przygotować sos beszamelowy. W rondelu  na średnim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodawać mleko w 3 partiach. Za każdym razem dokładnie mieszając i czekając aż sos zgęstnieje. Posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić.

4. Makaron przygotować jak na opakowaniu, mój nie wymagał wcześniejszego gotowania. Żaroodporne naczynie wysmarować dokładnie masłem. Układać lasagne warstwami: makaron, sos beszamelowy, farsz mięsny, ser żółty, makaron, warzywa, ser żółty, makaron, sos beszamelowy, mięso, ser, makaron, warzywa, ser, makaron, sos, farsz mięsny, ser, makaron, sos i jeszcze trochę sera na wierzch..;)

5. Lasagne piec w temp. 180 st przez 30-40 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz