piątek, 2 listopada 2012

Piernik dyniowy


Wczoraj dostałam od cioci dwie piękne dynie prosto z ogrodu. Od razu więc musiałam to wykorzystać. Was też namawiam, póki jeszcze pora. Na prawdę dynia ma tak niesamowity smak, który pasuje zarówno do ciast jak i do dań na słono (które niedługo postaram się również wstawić!). Dzisiejszy piernik robimy podobnie do tradycyjnego, ale napakowujemy go dużą ilością magicznego warzywa.:) Ma dość intensywny smak, pozostaje w miarę długo świeży. Bardzo polecam!

Składniki:

4 szklanki mąki
2,5 szklanki cukru
2 łyżki miodu
szklanka oleju roślinnego
3/4 szklanki wody
4 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
430 g starkowanej lub rozdrobnionej w blenderze dyni

Przygotowanie:

1. Jajka ubijać z cukrem, dodać olej, po chwili wodę oraz przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir. Mąkę wymieszać w misce z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Powoli dosypywać mąkę do mieszanki jajecznej, dobrze wymieszać.

2. Rozdrobnić lub potarkować dynię i dodać ją do powstałej masy wraz z miodem. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być płynna, ale dość gęsta. Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki keksowej. Piec w temperaturze 170 st przez ok 30-40 min aż piernik wyrośnie i lekko zbrązowieje od góry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz