poniedziałek, 12 listopada 2012

Tort bezowy karmelowy


Gdy tylko jest jakaś okazja, eksperymentuję z nowym tortem bezowym. Na obiad wpadła rodzina, więc jak zwykle trochę pogotowałyśmy, resztę dań też postaram się wstawić już niedługo. Tort początkowo miał być pomarańczowy, ale będzie następnym razem. Zupełna improwizacja, ale baaardzo pyszna;) 

Składniki:
placki bezowe z tego przepisu (tym razem zrobiłam mały torcik, więc wykorzystałam porcję na jeden duży placek i uformowałam dwa mniejsze)

400 g serka mascarpone
2 szklanki śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka miodu 
2 i 1/2 łyżki karmelu gotowego lub z przepisu poniżej
*1/3 szklanki cukru
  1/3 szklanki wody
  1/3 szklanki śmietanki kremówki

3/4 szklanki migdałów
70 g białej czekolady
syrop klonowy (jeżeli nie mamy, to można zastąpić innym syropem smakowym lub np. polewą toffi)
8 orzechów pecan

Przygotowanie:

1. Upiec placki bezowe. Jeżeli będziemy potrzebowali karmel- cukier i wodę gotować w rondelku o grubszym dnie, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć(ok.10 min). Wlać śmietankę dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić.

2. Ubijać śmietankę na sztywną pianę, ale uważać, żeby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. W oddzielnej misce dobrze wymieszać serek mascarpone, miód oraz karmel. Ręcznie lub mikserem połączyć ubitą śmietankę z serkiem.

3. Na jeden placek wyłożyć przygotowaną masę, posypać z wierzchu migdałami, przykryć drugim plackiem.
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy ostygnie polewać nią tort- dowolnie, improwizować !
Na obwodzie tortu układać orzechy pecan, na białej czekoladzie, aby się przyczepiły. Na koniec polać syropem klonowym (2-3 łyżki)

4. Tort można podawać od razu lub schłodzić go jeszcze w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz