wtorek, 13 listopada 2012

Kurczak z kuskus i warzywami


Jeżeli szukacie pomysłu na szybki i bardzo zdrowy posiłek to bardzo polecam ten przepis. Kasza kuskus jest bardzo sycąca, więc nie musimy jeść wielkich porcji. Do tego warzywa, świeża kolendra i imbir, które nadają potrawie aromatu, a na koniec sezam, który pasuje wszędzie tam, gdzie sos sojowy i miód. Dziś przygotowałam to danie na kolację, ale jutro będzie można zabrać je ze sobą na lunch, bo na zimno smakuje równie dobrze. 

Składniki:

1 marchew
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
kiść świeżej kolendry
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 szklanka kaszy kuskus
200 g piersi kurczaka
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
3 łyżki sezamu
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Obrać i potarkować marchewkę na dużych oczkach tarki, pokroić w plasterki cebulę i czosnek, paprykę w kostkę. Używając oliwy z oliwek, smażyć na woku lub dużej patelni warzywa, najpierw marchew, cebulę i czosnek, po 5 minutach dodać paprykę. Smażyć jeszcze ok 5 min. Zdjąć z ognia i doprawić imbirem. Posiekać kolendrę i domieszać do warzyw.

2. Szklankę kaszy kuskus zalać wrzątkiem, tak aby poziom wody był wyższy od kaszy o 1,5 cm, posolić. Odstawić do napęcznienia. W międzyczasie pokroić pierś kurczaka w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać sos sojowy oraz miód, posypać sezamem.

3. Do warzyw dodać kurczaka i przygotowaną kaszę. Dokładnie wymieszać.




1 komentarz: