sobota, 10 listopada 2012

Placki ziemniaczane


Tradycyjne placki ziemniaczane, bardzo szybko powstają i jeszcze szybciej znikają. Tu ziemniaki starłyśmy na małych oczkach, dlatego konsystencja placków jest w miarę jednolita, ale jeszcze lepiej wyglądają, gdy utrzemy je na grubo. U nas w domu nie robi się placków z cebulą, ale jak najbardziej takie też polecam, wystarczy dodać 1/2 cebuli do masy ziemniaczanej.: ) smacznego!

Składniki:

10 średniej wielkości ziemniaków
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
3/4 łyżeczki soli
pieprz
olej do smażenia
* opcjonalnie można dodać 1/2 dużej cebuli (drobno posiekanej)

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do miski. Dodać mąkę, sól i pieprz, na koniec jajko dokładnie wymieszać, aby masa była jednolita. 

2. Kilka łyżek oleju rozgrzewać na patelni. Następni smażyć placki (mniejsze lub większe) w pewnej odległości od siebie, na złoty kolor- najpierw z jednej, później z drugiej strony. Po usmażeniu lekko odsączyć z tłuszczu papierem ręcznikowym. Podawać np ze śmietaną:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz