wtorek, 20 listopada 2012

Tarta z masą migdałową


Obecnie mam bardzo zabiegane i męczące dni. Szkoła kończy się bardzo późno i niestety, kiedy z niej wychodzę jest już prawie zawsze ciemno. Byle do świąt ! Na szczęście na nowe wypieki mam zawsze ochotę, na prawdę codziennie pierwszą rzeczą jaką robię po powrocie do domu jest właśnie jakieś ciasto, bardzo miła forma wypoczynku. ;) polecam!
 A jeżeli lubicie migdały to ta tarta ma ich baaardzo dużo. W moim domu znikła bardzo szybko, wiadomo- wszystko co ma cukier i masło, smakuje najlepiej.. ale czasem można sobie pozwolić;) Nietrudna i bardzo dobra.

Składniki:
-na kruchy spód
2 żółtka
szczypta soli
150 g cukru ( lub cukru pudru)
230 g mąki
170 g masła

-na nadzienie migdałowe:
250 g masła
250 g cukru (lub trochę mniej)
250 g zmielonych migdałów 
3 jajka
50 g mąki

płatki migdałowe do posypania wierzchu

Przygotowanie:

1. Przygotować kruche ciasto. Jaka ubijać z cukrem i solą, Dodać masło pokrojone w kostkę oraz mąkę. Wyrabiać aż do uzyskania zwartej kuli ciasta. Wyłożyć je równomiernie w okrągłej formie. Wstawić do lodówki na 20 min.

2. W rondelku rozpuścić masło. Jajka ubijać z cukrem, następnie dodać zmielone migdały oraz mąkę o dokładnie wymieszać. Piec nagrzać do 170st.

3. Wyjąć schłodzony spód z lodówki. Wylać na niego i równo rozprowadzić masę migdałową, z wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 45 min, aż ciasto zbrązowieje. Po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na ok 10 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz