środa, 7 listopada 2012

Ciasteczka owsiane z żurawiną


Proste ciasteczka, które może zrobić każdy. Mają sporo płatków owsianych i pestek, więc to najlepszy wariant na słodką przekąskę. Jeżeli macie kupować kolejne napakowane chemią ciasteczka i batoniki w szkole czy pracy, to już lepiej poświęcić te 40 min na zrobienie własnych:) Zdrowsze, lepsze i w większeeeej ilości!

Składniki:

215 g masła
1 szklanka cukru trzcinowego
3/4 szklanki białego cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka suszonej żurawiny
3/4 szklanki pestek z dyni
3 łyżki sezamu
3/4 szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. W robocie kuchennym mieszać masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, wciąż ubijać. Sodę, sól i mąkę przesiać do osobnej miski, stopniowo dodawać do masy maślanej. 

2. Gdy składniki się dokładnie wymieszają, dosypywać płatki owsiane, migdały, pestki z dyni oraz sezam. Dodać cynamon i gałkę muszkatołową, stale mieszając. Na koniec wmieszać suszoną żurawinę. Rozgrzać piec do 180 st.

3. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować niewielkie kulki po czym rozpłaszczyć je lekko na blaszce, układać co ok. 3 cm. Ciastka mogą być różnej wielkości i różnych kształtów. Piec przez ok 25 min. Wyjąć z pieca i dać im ostygnąć, aby lekko stwardniały. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz