wtorek, 30 października 2012
Zupa krem pomidorowo -kalafiorowa
Rozgrzewająca zupka warzywna na rodzinny obiad.
Składniki:
2-3 litry wody
1 marchewka
1/2 selera
1 pietruszka
1/2 pora
1 mała cebula
1 pełna łyżka soli
3 większe gałązki kalafiora
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
pomidory w puszce (1 opakowanie, ok.400 g netto)
sól i pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
Przygotowanie:
1. Ugotować bulion warzywny. Wszystkie surowe warzywa obrać wrzucić do posolonej wody. Gotować przez ok.2 godziny na średnim, później wolnym ogniu, aż woda zabarwi się na żółto,a warzywa zmiękną.
2. Zdjąć zupę ognia. Dodać przecier, pomidory z puszki. Dokładnie rozdrabniać ręcznym blenderem, aż nie pozostanie żadnych większych kawałków warzyw i powstanie jednolity krem. Wmieszać ostrą papryczkę, doprawiać solą i pieprzem, próbując czy wciąż zupa nie jest za mało mdła. Podawać (opcjonalnie) ze śmietaną i świeżą bazylią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
gotuję dziś:))
OdpowiedzUsuń