Składniki:
40 g świeżych drożdży
170 g masła
1 i 1/4 szklanki mleka
ok. 4 szklanek mąki
3 łyżki cukru
1 duże jajko
płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
60 g roztopionego masła
1/2 łyżki cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka startego imbiru
+jajko do posmarowania
Przygotowanie:
1.Lekko podgrzać mleko i dokładnie rozpuścić w nim drożdże. Dodać łyżkę cukru, odstawić. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia.
2. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier, sól, cały czas mieszając dodawać mleko z drożdżami, następnie jajko, ostudzone masło. Zagnieść ręcznie lub maszyną na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
3. Roztopić masło na nadzienie, dać wystygnąć. Wymieszać cukier, cynamon, imbir i przyprawę do piernika w oddzielnej miseczce. Blat posypać mąką, wyrośnięte ciasto rozwałkować na dość duży prostokąt. Posmarować go masłem, posypać równomiernie cukrem z przyprawami, złożyć na pół i skleić krawędzie.
4. Piec nagrzać do 180 st. Ciasto podzielić wzdłuż na ok 12 równych części. Każde z pasm skręcać w spiralkę i uformować w kształt bułeczek. (Obkręcać wokół jednego z końców spiralki). Powstałe bułeczki układać na papierze do pieczenia, odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 15 min, a następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez ok. 20 min aż zbrązowieją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz