Przez cały weekend nie miałam internetu, więc nie miałam możliwości nic nowego napisać, ale już nadrabiam :) Nie bójcie się tego ciasta, marchewka jak najbardziej pasuje do słodkich przepisów. Sama robiłam dziś pierwszy raz, ale jestem zadowolona, bo ciasto jest naprawdę proste!
ps. Jak tam zima ?;)
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 szklanki drobno starkowanej marchwi
40g świeżych drożdży
3 jajka
6 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Podgrzać mleko i rozrobić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, zamieszać i odczekać aż zaczyn trochę podrośnie.
2. W misce ubijać jajka oraz resztę cukru, po chwili dodać oliwę, zaczyn drożdżowy, miód. Przesiać mąkę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki, na koniec wsypać marchew. Kiedy przygotowane ciasto będzie jednolite, odstawić je na 40 min do wyrośnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz