niedziela, 14 października 2012

Tarta z jabłkami



Piękna, słoneczna niedziela. Park w Białymstoku wygląda tak pięknie.. wszędzie dookoła leżą miliony złotych liści,a drugie tyle spada na głowy przechodniów. Warto zebrać sobie kilka, bo kolory są rzeczywiście śliczne. Do tego rześkie powietrze, cieplutkie promienie słońca i spacer z przyjaciółką. Taka jesień może dla mnie trwać i trwać. :) Ale czym jest ona bez porządnego jabłecznika? 

Składniki:

 - na spód:
150 g masła w temp pokojowej
3/4 szklanki cukru
30 g rozkruszonych płatków migdałowych
2 szczypty soli
1 jajko
2 szklanki mąki
 - na wierzch:
ok.1 kg jabłek (najlepiej wykorzystać różne odmiany, wtedy smak będzie ciakawszy)
20 g masła
3 łyżki cukru
30 g orzechów pinii
40 g orzechów włoskich pokrojonych w ćwiartki
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
1 łyżka syropu migdałowego np. Monin lub kilka kropelek aromatu migdałowego

Przygotowanie:

1. Przygotować spód. Miksować masło w mikserze aż stanie się delikatne i bardzo miękkie, dodać cukier, migdały, sól, jajko, a na koniec mąkę. Dokładnie wyrobić. Formę do tarty wyłożyć przygotowanym ciastem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

2. Obrać jabłka, wyciąć gniazda , owoce kroić w cienkie paseczki, co niestety trwa dość długo. Na patelni roztopić masło, wrzucić skrojone jabłka , podsmażać ok 3 min. Dodać cukier, orzechy, rodzynki, cynamon oraz syrop. Podgrzewać jeszcze kilka minut i zdjąć z ognia do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na czas pieczenia spodu.



3. Wyjąć spód z lodówki, odłożyć na 15 min, rozgrzać piec do 170 st. Nakłuć ciasto widelcem i piec na lekko złoty kolor przez 15 min.

4. Spód po upieczeniu ostudzić, następnie wyłożyć na niego nadzienie jabłkowe. Oprószyć płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 min w 170 st. Po upieczeniu lekko ostudzić i podawać, np. z lodami waniliowymi .:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz