poniedziałek, 15 października 2012

Migdałowy tort bezowy z kremem


Tort przygotowany przeze mnie z okazji Dnia Edukacji Narodowej, naszym nauczycielem, którym oczywiście składam jeszcze raz gorące życzenia :) Ciasto ładnie się prezentuje, a w przygotowaniu wcale nie jest trudna. Beza Pavlova troszkę różni się od tradycyjnej, ponieważ na zewnątrz jest sucha i krucha, natomiast w środku pozostaje wilgotna i lekko piankowa. Jest dzięki temu jeszcze delikatniejsza. Uważać trzeba jedynie, aby odpowiednio ubić białka- ani nie bić ich za krótko, ani nie przebić. Bardzo ważne jest też pieczenie, dwufazowe, bo najpierw w wyższej temperaturze, aby przypiec zewnętrzną warstwę, a dalej dłuugie suszenie w 100 st. Koniecznie wypróbujcie na jakieś urodziny lub na przykład rodzinną imprezę! 
*Podaję przepis bez makaroników na wierzchu, bo ich przygotowanie znacznie komplikuje sprawę.;)

Składniki :

- na jeden placek bezowy (to tortu potrzebne będą dwa):
4  białka z dużych jaj
230 g cukru
1 łyżeczka octu ryżowego lub białego winnego
1  łyżeczka mąki ziemniaczanej

-na krem mascarpone:
ok 350 ml (lub więcej) śmietanki 36% do ubicia
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

+ 200 g płatków migdałowych lub więb
   3 łyżki miodu
   1 łyżka gotowej masy kajmakowej (jeżeli nie mamy można użyć tylko miodu)

Przygotowanie:

1. Osobno przygotowujemy placki bezowe. Białka ubijać na prawie sztywną pianę i powoli dodawać do niej cukier, partiami po jednej łyżce. Ubijać aż do uzyskania bardzo sztywnej konsystencji. Następnie dodać łyżkę mąki oraz octu, ubijać jeszcze ok minutę.

2. Rozgrzać piekarnik do 120 st. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, a na niego sprawnie przełożyć ubitą masę białkową. Należy zrobić to dość szybko, formujemy okrąg o dowolnej średnicy, zależy jaką wysokość tortu chcemy uzyskać. Bezę piec 20 min w temp 120 st, a następnie zmniejszyć do 100 st i suszyć jeszcze przez przynajmniej 3 godziny. Powtórzyć czynności przy drugim placku.


3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać pilnując, aby się nie zważyła. Gdy powoli będzie stawać się coraz sztywniejsza dodawać po łyżce cukru pudru, bić jeszcze ok 2 min, aż będzie dobrze ubita. W oddzielnej miseczce dobrze rozmieszać serek mascarpone, aby po dodaniu do bitej śmietany nie powstały grudki. Powoli przekładać serek do śmietanki cały czas mieszając na średnich obrotach. Po wymieszaniu obu mas, krem powinien być gęsty i puszysty.

4. Na patelni uprażyć migdały, kilka minut, aby lekko zbrązowiały. Na pierwszy placek wyłożyć krem mascarpone i dokładnie oprószyć go prawie wszystkimi uprażonymi migdałami. Przykryć kolejnym plackiem. Przygotować polewę: miód i masę kajmakową podgrzewać w rondelku aż powstanie jednolita płynna konsystencja. Poczekać aż chwilę ostygnie i następnie polać nim tort. Z wierzchu można posypać jeszcze delikatnie migdałami. To tortu pasują doskonale np maliny lub truskawki na ciepło, ale podane obok, - dla chętnych :)




*(chętni mogą skorzystać z przepisu na truskawkowe makaroniki, który jest na blogu, nie dodając do nich barwnika, a truskawki w kremie zastąpić rozpuszczoną białą czekoladą)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz