sobota, 13 października 2012

Makaron udon z kurczakiem w słodkim sosie chińskim


Wyszedł mi dziś bardo ciekawy sos , na słodko. Do tego kurczak, bakłażan i makaron japoński udon.
Intensywny ,ale przyjemny smak. A w przygotowaniu bardzo prosty. Spróbujcie sami:)

Składniki:
na ok.4-5 porcji

jedna średnia pierś z kurczaka
2 szalotki
1 bakłażan
200 g makaronu udon (lub np. wstążek, jeżeli nie posiadamy)
5 łyżek oliwy z oliwek

marynata:
1,5 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku wiśniowego np. z dżemu
szczypta soli
łyżka sosu słodko-kwaśnego
1 łyżka oliwy
1 cm świeżego imbiru

Przygotowanie:

1. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Przygotować sos. Zamieszać miód sos sojowy, sok z wiśni, sos słodko kwaśny i oliwę, dodać sól, zetrzeć na tarce imbir i zamieszać. Wkroić drobno posiekane szalotki i kurczaka. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby mięso przesiąknęło smakiem.

2. Bakłażana pokroić w plasterki, a je kolejno na ćwiartki. Rozgrzać oliwę z oliwek w głębokiej patelni lub woku, podsmażać bakłażana. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do tego kurczaka wraz z zalewą i dusić, ok 15 min, aby mięso nie było surowe,a bakłażan zmiękł.  W międzyczasie zagotować posoloną wodę na makaron i gotować go zgodnie z opisem na opakowaniu (ok 8 min)

3. Przecedzić makaron i wmieszać go do duszącego się kurczaka. Dokładnie wymieszać i podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz