czwartek, 18 października 2012

Tarta czekoladowa z orzechami pecan

Podrzucam przepis na dosyć łatwą i przyjemną tartę czekoladowo-orzechową. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Można jeść od razu po pieczeniu, ale jest jeszcze lepsza, kiedy pobędzie trochę w lodówce .

Składniki:

-na spód:
120 g masła
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
ok. 250 g mąki pszennej

-na masę czekoladową
3 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
30 g masła
40 g migdałów
100 g orzechów pecan
30 g orzechów nerkowca
120 g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

1. Przygotować spód. Masło dokładnie wyrabiać aż zmięknie ( najlepiej w mikserze ). Dodawać cukier, mieszać aż masa stanie się lekko puszysta. Dodać sól, jajko i mąkę. Wyrabiać aż powstanie jednolita kula ciasta. Rozłożyć je na spodzie formy do tart i wstawić do lodówki na co najmniej 40 min. Następnie po wyjęciu odczekać jeszcze chwilę, nakłuć widelcem, a potem piec spód przez ok 15 min w 160 st. Wyjąć do ostygnięcia.

2. Posiekać migdały, orzechy nerkowca i pecan na dość duże kawałki. Czekoladę na drobniej, aby szybciej się rozpuszczała.W rondelku rozpuścić masło, miód, dodać cukier i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, aż masa będzie gładka i cukier się rozpuści. Wsypać posiekaną czekoladę, gdy się rozpuści, dodać jajka. Lekko zmniejszyć ogień. Energicznie mieszać przez ok 5 min, aby się nie ścięły. Na koniec dodać posiekane orzechy. Zamieszać i odczekać aż ostygnie. Przygotowana masa powinna być bardzo gęsta.




3. Masę wyłożyć na upieczony spód i piec w 180 st przez ok.30-35 min. Pod koniec pieczenia nadzienie nie powinno być już płynne. Wyjąć z pieca i dać tarcie ostygnąć. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz