wtorek, 16 października 2012

Sernik z serkiem Philadelphia



Zawsze myślałam, że serniki to tylko zwykłe domowe ciasta, nic ciekawego. Ale kiedy przygotowałam ten na bazie serka Philadelphia zdecydowanie zmieniłam zdanie:) Ciasto najlepiej jeść na ciepło wtedy jest jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Ja osobiście jestem zachwycona zastosowaniem Philadelphii, bo sernik wychodzi po prostu pyszny. 

Składniki:

- spód:
150 g masła w temp pokojowej
3/4 szklanki cukru
30 g zmielonych lub pokruszonych płatków migdałowych
szczypta soli
1 jajko
2 szklanki mąki
+ 70 g masła

- masa serowa:
1 kg serka śmietankowego Philadelphia ( jeżeli nie posiadamy aż tyle można również zastąpić część innym serkiem śmietankowym np takim)
1 i 1/2 szklanki cukru
2 żółtka
5 jajek
70 g (ok.5 łyżek) śmietanki 36%
50 g mąki

- polewa karmelowa:
200 ml śmietanki 30 %
150 g cukru trzcinowego
50 g masła
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Przygotować spód. W robocie kuchennym ubijać masło na gładką, puszystą konsystencję, dodawać cukier, migdały, sól, jajko oraz mąkę. Mieszać aż powstanie jednolita masa. Uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć, rozwałkować na 0,3 mm placek i piec na papierze do pieczenia przez 12 min, w temp 170 st.

2. Po wyjęciu z pieca, dać ostygnąć, a następnie dokładnie rozdrobnić na proszek upieczony spód. Dodać 70 g miękkiego masła i bardzo dokładnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na spód okrągłej formy, schładzać przed kolejną godzinę. Po wyjęciu rozgrzać piekarnik do 150 st i piec spód jeszcze raz przez 12 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. 

3. Zmniejszyć temp do 90 st. W tym czasie przygotować masę serową. Ubijać mikserem serek z cukrem. Powoli dodawać po jajku, żółtka i śmietankę. Gdy powstanie gładka masa, dodać mąkę i mieszać jeszcze chwilę. Powstałe nadzienie serowe wylać do formy na upieczony spód. Piec przez 1,5 h w 90 st.

4. Podczas pieczenia przygotować sos karmelowy. Podgrzewać wszystkie składniki w rondelku, aż cukier dobrze się rozpuści i masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia.

5. Po upieczeniu wyjąć sernik, odstawić na co najmniej 15 min przed podawaniem. Ostudzony polać sosem karmelowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz