Jak tam po weekendzie ? Ciężko ,wiem. Ale mnie po pobudce na szczęście czekało ciasto drożdżowe, przygotowane wieczorem.;)Ciasto w miarę proste, trochę pracochłonne ,a ja dodatkowo podwójnie skaleczyłam się przy obieraniu jabłek..ale czego się nie robi dla drożdżówki?
Składniki:
50g świeżych drożdży
60g cukru
150ml ciepłego mleka
1 jajko
60g masła
500g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki dżemu np. malinowego lub wiśniowego
0,5 kg kwaśnych jabłek ( lub mniej )
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
40g cukru
2 łyżki wody
50g orzechów nerkowca
30g orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. W rondelku lekko podgrzewać mleko z drożdżami i 60g cukru. Dokładnie rozpuścić drożdże ,ale pilnować, aby mleko było tylko ciepłe, nie gorące. Odstawić. W oddzielnym garnuszku rozpuścić masło.
2. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać mleko z drożdżami, wyrabiać (ja przygotowuję w mikserze z końcówką hakiem), następnie dodać jajko oraz niezbyt gorące masło. Dokładnie zagniatać, aż nie będzie żadnych grudek,a ciasto będzie miało zwartą konsystencje, w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5h.
3. W międzyczasie obrać jabłka, oczyścić z gniazd, pokroić na małe kosteczki, przełożyć do miski, wycisnąć sok z cytryny, dodać miód. Dobrze wymieszać i odstawić. Orzechy rozdrobnić za pomocą młotka, najlepiej wkładając je wcześniej do plastikowego woreczka. W rondelku podgrzewać 50g cukru z wodą. Wsypać orzeszki i mieszać tak długo na średnim ogniu, aż cukier zacznie karmelizować i pokryje orzechy. Zdjąć z ognia.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm. Najpierw rozsmarować na nim dżem, potem wyłożyć równomiernie skarmelizowane orzechy i jabłka. Zwinąć ciasto w rulon. następnie pokroić na równe części (ok. 8 sztuk)
4. Piec nagrzać do 180st. Okrągłą formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać w niej ruloniki przekrojem do góry. Posmarować wierzch białkiem. Piec ok. 50 min.
5. Po upieczeniu, wyjąć ciasto z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować lukier ( trochę soku z cytryny+ cukier puder,w takich proporcjach aż powstanie w miarę gęsta konsystencja) lub oprószyć drożdżówkę samym cukrem pudrem. Na zdjęciu podana z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz