środa, 3 października 2012
Tarta z migdałami
Chwilę mnie nie będzie. Na kolejny przepis będziecie musieli poczekać więc do następnego tygodnia. Wyjeżdżam ,ale z pewnością wrócę pełna nowych pomysłów i inspiracji. Jadę do miasta, gdzie wszystko kręci się wokół jedzenia, a dla mieszkańców posiłek jest najważniejszą częścią dnia. Zwiedzę mnóstwo kawiarni, cukierni, piekarni, restauracji, barów, sklepików i targów. Będę podglądać, pytać, notować i oczywiście fotografować. Walizka jest pusta, bo chcę zwieźć do Polski wiele nowych smaków,a może i nowych książek kucharskich lub kuchennych akcesoriów . Niestety tylko cztery dni. A może na szczęście ? Już wiem,że tam wrócę i to nie raz. Stopniowo będę poznawać i delektować się stolicą kultury, mody no i właśnie jedzenia. Chyba nie muszę nic dodawać? :)
To teraz pyszna tarta migdałowa i au revoir ! Czekajcie na relację.
Składniki:
na spód:
120g miękkiego masła
150g mąki pszennej
szczypta soli
łyżeczka cukru
1 łyżka bardzo zimnej wody
na nadzienie:
szklanka śmietanki 36%
200g cukru (zwykłego lub trzcinowego)
szklanka migdałów w płatkach
1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. W misce ucierać masło, kiedy będzie już bardzo miękkie dodawać mąkę, sól, cukier i dobrze wyrabiać. Na koniec dodać łyżkę wody i wyrobić ciasto, które nie będzie miało żadnych grudek. Lekko rozwałkować ciasto i przełożyć je na dno formy do tart, dalej dokładnie rozprowadzić je po całej powierzchni, nie zapominając o bocznych ściankach. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na 30 min.
2. Nagrzać piec do 180st, spód wyjąć z lodówki i dać chwilę się ogrzać, następnie nakłuwać go widelcem. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor ok. 20-30 min. Upieczony wyjąć do ostygnięcia.
3. Wlać do rondelka śmietankę i cukier, podgrzewać aż do zagotowania, co chwilę mieszając. Kontynuować gotowanie, by zaczęła tworzyć się bąbelkowa piana, która zwiększać będzie swoją objętość. Zdjąć z ognia i wmieszać migdały oraz ekstrakt waniliowy. Kiedy masa nie będzie bardzo gorąca, wyłożyć ją na spód i wstawić do piekarnika. Piec w 160 st.
4. Podczas pieczenia zaglądać do piekarnika co jakiś czas(5-8 min) i gumową szpatułką delikatnie poruszać wierzch tarty, tak aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków. Jest to istotna czynność. Powtarzać ją do czasu aż masa nie zacznie karmelizować,a na wierzchu nie będzie widać bąbelków. Ok.30 min. Gdy masa uzyska złocisto-brązowy kolor wyjąć z pieca. Przed podaniem lekko ostudzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz