sobota, 29 września 2012

Ciasto dyniowe z kremem



DYNIA! Koniecznie biegnijcie  do sklepu po dynię! ;) Nigdy specjalnie jej nie lubiłam, ale w tym sezonie zdecydowałam się najpierw na zupę, teraz na ciasto. I o dziwo jestem pod jej ogromnym wrażeniem, rodzina z resztą też- planuję więc wykorzystać ją jeszcze nieraz.Ciacho jest fajne, lekko wilgotne, a dynia delikatna i lekko słodkawa. Świetnie komponuje się z np. migdałami i kremem mascarpone. Dlatego też bardzo polecam wykorzystanie uroków jesieni i przygotowanie tego ciasta.

Składniki:
3 jajka
70g cukru białego
80g cukru trzcinowego
130ml oleju 

200g mąki 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru w proszku
opakowanie cukru waniliowego (najlepiej ten z prawdziwą wanilią)

1 jabłko
300g surowej dyni
50g wiórków kokosowych
40g  mielonych migdałów
30g  orzechów włoskich (lub innych ulubionych orzechów)

+ krem: 150 ml śmietanki 36%, 250g serka mascarpone, dwie łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu
(prażony sezam do posypania)

Przygotowanie:
1. Dynię i jabłko obrać i drobno utrzeć na tarce, orzechy włoskie rozdrobnić młotkiem lub posiekać nożem na nieduże kawałki. Przygotować migdały, wiórki kokosowe.




2. Jajka ubijać na puszystą pianę, powoli dosypując cukier- najpierw biały , potem trzcinowy. Mieszać mikserem aż powstanie gęsta, w miarę sztywna piana. Powoli wlewać olej, wciąż mieszając.

3. Kiedy składniki dobrze się połączą przesiać do masy mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, trochę imbiru oraz cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.

4. Cały czas mieszając na niewielkich obrotach, wsypać migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, starte jabłko oraz dynię. Nagrzać piekarnik do 170st.

5. Kwadratową blaszkę do pieczenia wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą, aby po upieczeniu ciasto łatwiej odchodziło. Przełożyć do niej masę. Piec ok. 40 min lub dłużej, najlepiej wetknąć wykałaczkę i sprawdzić,czy ciasto się do niej nie przykleja.

6. W trakcie pieczenia przygotować krem. Ubić śmietankę na lekko sztywną pianę, dodać serek mascarpone i jogurt grecki, dokładnie wymieszać mikserem na niewielkich obrotach. Na koniec dodawać miód oraz cukier i jeszcze raz wszystko zmiksować. Odłożyć do lodówki.

7. Ciasto po upieczeniu odstawić do dokładnego wystygnięcia. Następnie przekroić je na 2 części, kiedy oba placki nie będą już ciepłe wyłożyć połowę kremu na jeden z nich, a potem przykryć drugim. Na nim wyłożyć pozostały krem, posypać prażonym sezamem. Ewentualnie schłodzić ciasto w lodówce przed podaniem.


1 komentarz:

  1. Pyszne ciasto! Przepis po prostu rewelacyjny - zrobiłam dziś podwójną porcję, no i do wieczora zostało zaledwie kilka kawałków :) Tylko z braku jogurtu greckiego krem przygotowałam z samej śmietany kremówki, mascarpone i cukru pudru. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń