Dzisiejsza kolacja, zupełnie nowy pomysł. Smażone krewetki podane na ruccoli i roszpunce. Lekkie i zdrowe:)
Składniki:
300g świeżych lub mrożonych krewetek
3 ząbki czosnku
1/2 małej papryczki chili
4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki miodu
1 łyżeczka suszonego imbiru
sól, pieprz
świeże zioła np.kolendra i rozmaryn
10 pomidorków koktajlowych
garść uprażonych migdałów
sos balsamiczny ciemny i biały
świeża roszpunka i ruccola (ale można również podać w formie pasty z jakimkolwiek makaronem!)
Wykonanie:
1. Mrożone krewetki rozmrozić, świeże dokładnie obrać, zostawiając jedynie ogony. Doprawić solą i odstawić.
2. Drobno posiekać czosnek i chili, uprażyć migdały, pomidorki przekroić na pół.
3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wsypać czosnek i papryczkę ,smażyć przez 2 min na średnim ogniu, dalej dodać krewetki i dobrze obsmażać. Następnie wsypać pomidorki. Jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Dodać miód, imbir, dobrze wymieszać. Kiedy krewetki będą już widocznie przyrumienione,a pomidorki na wpół miękkie, posypać ziołami i jeszcze chwilę podsmażać.
4. Zdjąć z ognia. Na półmisku ułożyć ruccolę i roszpunkę(polać sosem balsamicznym), na nich wyłożyć przygotowane krewetki, polać sosem pozostałym na patelni i posypać migdałami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz