poniedziałek, 24 września 2012

Makaroniki truskawkowe


Dodaję przepis na pyszne i delikatne francuskie makaroniki z nadzieniem truskawkowym. Makaroniki są to wykwintne ciasteczka bezowo-migdałowe, które po prostu rozpływają się w ustach. Super-trudne do wykonania. Sama robiłam je wiele razy z różnych przepisów, ale te na zdjęciu udały mi się najlepiej. Liczy się dosłownie wszystko: jakość białek, rozdrobnienie migdałów, temperatura i długość pieczenia oraz oczywiście delikatność mieszania składników. Przepis pochodzi z książki słynnego francuskiego cukiernika - Pierre'a Herme z moim nadzieniem mascarpone :) Liczę ,że Wam też się uda!

Składniki:
150g cukru pudru
135g mielonych migdałów
5 białek ( koniecznie suszonych przez co najmniej 1-2 dni w temp. pokojowej,a następnie schłodzonych )
50 g cukru pudru
odrobinę różowego barwnika spożywczego

*na nadzienie: 
2 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
7 truskawek

Wykonanie:

1. Cukier puder przesiać do miski i wymieszać go z migdałami.

2. Białka ubijać mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 50g cukru pudru, aby nie zbijał się w grudki. Ubijać aż piana będzie sztywna.

3. Do białek dodawać stopniowo mieszanki migdałowej, delikatnie mieszając szpatułką, unosząc ją, aż składniki się połączą, na koniec dosypać barwnika.

4. Piekarnik nagrzać do 120st. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłym otworem i wyciskać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby powstały równe krążki. Odstawić na 15 min.

5. Piec przez 30-40 min (drzwiczki mogą pozostać lekko uchylone). Przygotować nadzienie: zmiksować truskawki w blenderze, wymieszać z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.

6. Po upieczeniu krążków, dać im dobrze ostygnąć, a następnie na połowę z nich wyłożyć nadzienie i zamknąć kolejnym ciasteczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz