wtorek, 25 września 2012

Makaron soba z indykiem, ananasem i serem feta


Dopóki mam jeszcze dużo zapału- szybko wracam do domu, gotuję i wstawiam :) A więc kolacja znów na ciepło i znów wiele smaków i kolorów! Bardzo lubię gryczany makaron soba ,więc często gotujemy go w domu z różnymi warzywami, kurczakiem lub wołowiną w chińskim stylu. Ten przepis jest eksperymentalny, ale wszystkie składniki bardzo ładnie się komponują.

Składniki:
na 4-5 porcji
ok.100g gryczanego makaronu soba
200g piersi z indyka(sól i pieprz)
1/2 dużej papryki
1 mała lub średnia cukinia
1 duży ząbek czosnku
1 mała cebula biała
120g sera feta
ok. 200g świeżego ananasa lub mniej
kolendra
oliwa z oliwek

sos: 
1/3 szklanki sosu vinegrette 
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:
SOS: wymieszać wszystkie składniki i odstawić.

1. Pierś z indyka pokroić na drobne kawałki oraz doprawić solą i pieprzem. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w krążki,a czosnek drobno posiekać. Ser feta oraz ananasa również skroić w kostkę, odstawić.

2.Na dużej patelni smażyć na oliwie z oliwek cukinię i paprykę, po ok 5 min dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż warzywa będą zarumienione i zmniejszyć ogień.Zagotować posoloną wodę na makaron. Wsypać makaron i gotować ok 6-7 min, aż zmięknie.

3. Na oddzielnej patelni usmażyć również na oliwie indyka w kawałkach. Pod koniec smażenia wlać 1/3 przygotowanego wcześniej sosu, tak dusić jeszcze 3 min na wolnym ogniu.

4. Ugotowany makaron przecedzić, przełożyć do miski, na to wyłożyć warzywa, następnie usmażonego indyka, ananasa, ser feta, posypać świeżą kolendrą, a całość polać resztą sosu (można nie wykorzystać całości). Ewentualnie dopieprzyć do smaku.


Miłego wieczoru!:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz