niedziela, 23 września 2012

Chocolate chip cookies


Na początek proponuję łatwe chocolotale chip cookies popijane ciepłym mlekiem. Na poprawę humoru przed końcem weekendu! Dodałam groszki czekoladowe (chocolate chips), bo znalazłam je wreszcie w pięknym sklepie z czekoladą, ale niestety w Niemczech. W Białymstoku jeszcze ich nie widziałam, ale z pewnością można je gdzieś dostać, a jak nie to zamówić na internecie. Nieposiadający zastępują oczywiście normalną czekoladą.

Ciasteczka czekoladowe ( chocolate chip cookies )
ok. 20 ciasteczek
Składniki:
110g miękkiego masła
100g cukru trzcinowego
90g białego cukru
2 łyżki miodu
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g mąki
szklanka ulubionych orzechów (ja dałam pecan i migdały)
120g tzw. groszków/ drobinek czekoladowych z mlecznej czekolady
60g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Masło utrzeć w mikserze z cukrem (brązowym i białym) aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodać jajko cały czas mieszając.

2. W misce wymieszać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao, powoli dodawać do masy maślanej. Dobrze wyrobić.

3.Posiekać orzechy i gorzką czekoladę i wmieszać je wraz z groszkami do ciasta.

4. Całą masę uformować w rulon o średnicy ok. 5 cm, owinąć go folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na mniej więcej 30 min. Po wyjęciu, zdjąć folię i przekrajać rulon co 1-1,5cm, aby powstały kawałki w formie okrągłych ciastek.

5.Piec nagrzać do 180ºC, na blasze wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć ciastka w 4cm odstępach, odczekać ,aby ciasto zupełnie odmarzło,a następnie piec ok.15 min. Wyjąć z piekarnika i odczekać aż wystygną. Jeść, jeść i jeść.:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz