Najpyszniejsze ciasto, które w naszej rodzinie jest już tradycją. Oryginalnie przygotowuje je przyjaciółka mojej babci- Ciocia Niunia.Żadna większa impreza rodzinna nie odbędzie się bez napoleonki. Pieczemy ją w domu na przepis cioci i to z powodzeniem. Zawsze znika już tego samego dnia. Ciasto francuskie na spód i wierzch przygotowuję oczywiście sama, bo kupcze nigdy nie byłoby tak dobre. Jest ono bardzo delikatne i kruche, a podczas pieczenia rozwarstwia się na wiele cieniutkich płatków. Do tego pyszny krem budyniowy i całość po prostu rozpuszcza się w ustach. Naprawdę polecam wypróbowanie :)
Składniki:
Na ciasto francuskie:
I. ½ kostki masła + szklanka mąk
II. 6 łyżeczek gęstej śmietany 18%+ 3 żółtka+
szklanka mąki
Na krem:
1 litr mleka
1 litr mleka
1 jajko
2 żółtka
6 czubatych łyżek mąki
6 łyczek cukru
trochę cukru waniliowego
Przygotowanie kremu budyniowego:
*Najlepiej przygotować go wieczorem, ponieważ powinien tężeć przez całą
noc w lodówce.
1. Jajko i żółtka ubijać, po chwili dodać cukier i
bardzo dokładnie ubić, aby powstała w miarę sztywna piana, dodawać po łyżce
mąki, mieszając dokładnie ,ale na mniejszych obrotach miksera. W międzyczasie zagotować
litr mleka w średniej wielkości garnku.
2. Masę
jajeczną powoli wprowadzać do mleka, cały czas mieszać, gotując na średnim
ogniu aż masa zgęstnieje i uzyska konsystencje budyniową. Na koniec dodać
trochę cukru waniliowego.
3. Krem zdjąć z ognia, odczekać aż ostygnie,
posypać z wierzchu delikatnie cukrem, aby zapobiec tworzeniu się kożucha. Gdy
krem będzie już tylko lekko ciepły, można wstawić go do lodówki na całą noc.
Przygotowanie ciasta:
1. Zagnieść dwa oddzielne ciasta: pierwsze (tłuste)
z masłem i mąką , odstawić do lodówki na czas przygotowywania drugiego, ciasto
ze śmietaną i żółtkami również wyrobić, najlepiej rękoma.
2. Oba
ciasta podzielić na dwie części. Na jeden spód wziąć po połowie każdego,
najpierw rozwałkować na niewielki prostokąt 2.ciasto, a następnie wyłożyć na
nim i rozprowadzić masę z masłem.
3. Zamknąć
, zaginając ciasto jak na zdjęciach, co spowoduje powstanie warstw widocznych
po upieczeniu.
4. Bardzo cienko rozwałkować, na
duży prostokąt , podsypywać mąką w razie potrzeby. Można jeszcze raz powtórzyć
czynność składania, ale nie jest to konieczne. Przełożyć na papier do pieczenia
i piec na blasze w 180st aż ciasto uzyska złotawy kolor (ok.30 min). Jeszcze
lepiej, gdy podczas pieczenia ciasto wyrośnie i powstaną na nim liczne
pęcherze.
5. Czynności
powtórzyć przy pozostałej części ciasta.
6. Na jeden placek wykładać delikatnie wcześniej
przygotowany krem i zasłonić z wierzchu drugim. Całość posypać dokładnie cukrem
pudrem przesianym przez sitko.
S
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz