środa, 26 września 2012

Napoleonka Cioci Niuni :)


Najpyszniejsze ciasto, które w naszej rodzinie jest już tradycją. Oryginalnie przygotowuje je przyjaciółka mojej babci- Ciocia Niunia.Żadna większa impreza rodzinna nie odbędzie się bez napoleonki. Pieczemy ją w domu na przepis cioci i to z powodzeniem. Zawsze znika już tego samego dnia. Ciasto francuskie na spód i wierzch przygotowuję oczywiście sama, bo kupcze nigdy nie byłoby tak dobre. Jest ono bardzo delikatne i kruche, a podczas pieczenia rozwarstwia się na wiele cieniutkich płatków. Do tego pyszny krem budyniowy i całość po prostu rozpuszcza się w ustach. Naprawdę polecam wypróbowanie :)


Składniki:

Na ciasto francuskie:
I.  ½ kostki masła + szklanka mąk
        II. 6 łyżeczek gęstej śmietany 18%+ 3 żółtka+ szklanka mąki

Na krem:
1 litr mleka
1 jajko
2 żółtka
6 czubatych łyżek mąki
6 łyczek cukru
trochę cukru waniliowego

Przygotowanie kremu budyniowego:
*Najlepiej przygotować go wieczorem, ponieważ powinien tężeć przez całą noc w lodówce.

1.   Jajko i żółtka ubijać, po chwili dodać cukier i bardzo dokładnie ubić, aby powstała w miarę sztywna piana, dodawać po łyżce mąki, mieszając dokładnie ,ale na mniejszych obrotach miksera. W międzyczasie zagotować litr mleka w średniej wielkości garnku.

2.  Masę jajeczną powoli wprowadzać do mleka, cały czas mieszać, gotując na średnim ogniu aż masa zgęstnieje i uzyska konsystencje budyniową. Na koniec dodać trochę cukru waniliowego.

3. Krem zdjąć z ognia, odczekać aż ostygnie, posypać z wierzchu delikatnie cukrem, aby zapobiec tworzeniu się kożucha. Gdy krem będzie już tylko lekko ciepły, można wstawić go do lodówki na całą noc.


Przygotowanie ciasta:
1.  Zagnieść dwa oddzielne ciasta: pierwsze (tłuste) z masłem i mąką , odstawić do lodówki na czas przygotowywania drugiego, ciasto ze śmietaną i żółtkami również wyrobić, najlepiej rękoma.


      2. Oba ciasta podzielić na dwie części. Na jeden spód wziąć po połowie każdego, najpierw rozwałkować na niewielki prostokąt 2.ciasto, a następnie wyłożyć na nim i rozprowadzić masę z masłem.



      
      3. Zamknąć , zaginając ciasto jak na zdjęciach, co spowoduje powstanie warstw widocznych po upieczeniu.





      4.  Bardzo cienko rozwałkować, na duży prostokąt , podsypywać mąką w razie potrzeby. Można jeszcze raz powtórzyć czynność składania, ale nie jest to konieczne. Przełożyć na papier do pieczenia i piec na blasze w 180st aż ciasto uzyska złotawy kolor (ok.30 min). Jeszcze lepiej, gdy podczas pieczenia ciasto wyrośnie i powstaną na nim liczne pęcherze.

        5. Czynności powtórzyć przy pozostałej części ciasta. 
     
     6.   Na jeden placek wykładać delikatnie wcześniej przygotowany krem i zasłonić z wierzchu drugim. Całość posypać dokładnie cukrem pudrem przesianym przez sitko.

S

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz